Kunststofkozijnen montage

Kunststofkozijnen montage

Montage van kunststofkozijnen en deuren moet wel goed gebeuren. Door een juiste montage oogt het niet alleen beter, maar blijft ook alles beter functioneren en heeft u minder kans op lekkages of tocht. Iedere situatie verdient het apart beoordeelt te worden, maar globaal gezien hebben we een paar verschillende montage mogelijkheden:

  1. Montage met flens en stelkozijn
  2. Montage stomp, met montage beugels
  3. Montage stomp met verdiept stelkozijn

Montage met flens en stelkozijn

montage met flens en stelkozijn. Foto van komex.nl

Er wordt aan de binnen zijde een montage lat gemaakt van een duurzaam materiaal. Bijvoorbeeld garantie multiplex een kunststof of een speciaal geperste XPS schuim. Wij gebruiken meestal het laatste. Deze methode heeft als voordeel dat de bevestiging aan de muur erg solide is. De rubberen rand, al dan niet met kit afgedicht zorgt voor de aansluiting. Er is minder pur en kit nodig om te monteren. Het nadeel is de extra breedte die het profiel moet worden om een flens hebben. De rand rondom het raam wordt dus breder, minder glas dus. Ook is deze aansluiting minder isolerend (warm) omdat de aansluiting minder kamers (stil staande lucht) bevat.

Wordt vaker toegepast bij renovatie in huizen jonger dan 1970 en bij het Nederlands blokprofiel

Montage stompe kozijnen met montage beugels of kozijnankers

Bij deze methode worden er beugels aan de zijkant van het kozijn bevestigt en aan de binnenzijde in de muur verankert. Aan de buitenzijde tussen muur en kozijn wordt een speciaal band geplaatst die uitzet en de contouren van het metselwerk volgt. Aan de binnenzijde wordt het raam rondom van pur voorzien. De dag kanten aan de binnenzijde kunnen dan worden bekleed met xps isolatieschuim en verder worden afgewerkt met een stuklaag, behang of hout. Het voordeel bij deze montage is de hoge mate van flexibiliteit bij minder rechtstaande muren of openingen in de gevel. Denk aan oude huizen waar veel scheef is. Ook een voordeel is het gebruik van stompe kozijnen in combinatie met pur schuim, wat beter warmte isoleert. De aansluiting op het metselwerk aan de buitenzijde is hier de zwakste schakel. Het compriband of kit dient periodiek gecontroleerd te worden en heeft ook onderhoud nodig.

Wordt vaker toegepast bij renovatie in oudere huizen 1850-1950 waar de openingen niet zo recht zijn, bij eps gevelisolatie en andere bouw dan spouwmuur, zoals steensmuur.

Montage stomp met verdiept stelkozijn

Deze montage methode kan alleen worden toegepast als de binnenzijde ruimte geeft. Veel oudere woningen hebben bijvoorbeeld een houten dagkant aftimmering. Na verwijdering daarvan ontstaat er ruimte voor deze toepassing. Hier wordt een speciaal profiel, op maat gemaakt voor de kunststof kozijnen die gemonteerd worden. Dit profiel is van speciaal hard geperst XPS (een soort har piepschuim). Dit wordt in de spouw vast gezet. Er zijn verschillende vormen en opties van dit verdiepte stelkozijn. Het voordeel is dat hiermee een uiterst solide en warmte isolerende verbinding ontstaat. Het nadeel is de intensieve montage.

Wordt vaker toegepast in nieuwbouw of casco afbouw of situaties waar de binnenmuur nog afgewerkt moet worden

Montage zelf doen of laten doen

Als u handig bent kunt u de montage zelf of voor een groot deel zelf doen. Wij geven u advies en een instructie voor de montage. U kunt er ook voor kiezen de montage uit te besteden aan ons. Wij monteren uw kozijnen voor € 50,- per uur excl. materiaal. We kunnen het ook samen doen, dat scheelt altijd uren. Uiteraard maken wij graag een passende offerte voor uw situatie.